maanantai 7. joulukuuta 2015

Ohje huopatonttuihin

Tässä olisi jonkinlainen ohje huopatonttuihin. Toivottavasti ohjeesta saa idean kuinka tonttuja tehdään, sillä ohjeen kirjoittaminen oli melko haastavaa. Kysykää ihmeessä, jos jotain jää epäselväksi. :)


Tonttujen tekoon tarvitaan:

- huopaa (esimerkiksi kahta eri väriä)
- trikookangasta (nenään ja käsiin)
- tekoturkista tai muuta partamateriaalia
- riisiä 
- vanua
- kangasliitu
- nuppineuloja
- ompelukone tai neula ja lankaa
- kuumaliimapyssy
- terävät sakset 

1. Piirrä ensin vartalon osat huopaan. Piirrä kangasliidulla huopaan halkaisijaltaan 11,5 cm ympyrä. Piirrä lisäksi 35 cm * 24,5 cm kokoinen suorakulmio. Leikkaa vartalon osat huovasta. Piirrä hattu valittuun huopaan, 37 cm *28 cm suorakulmio. Leikkaa osa huovasta. Piirrä halutun kokoiset jalat, esimerkiksi tämän kokoiseen tonttuun käy 8,5 cm * 5 cm toisesta päästä pyöristetyt suorakulmiot. Leikkaa jalat kaksinkertaisesta kankaasta. Piirrä halutun kokoiset kädet (esim. 11,5 cm * 4,5 cm) ja leikkaa ne kaksinkertaisesta kankaasta.


2. Taita suorakulmainen vartalon osa kahteen osaan ja ompele pitkä sivu 1 cm:n saumavaroilla. Tee samoin myös tontun lakille. 3. Ompele tontun jalat ja kädet noin 1 cm saumavaroilla. Käännä kädet toisinpäin. Täytä jalat ja kädet vanulla.

4. Merkitse ommeltuun vartalon osaan hakit "putken" toiseen päähän. Merkitse hakit myös ympyrään. Hakit helpottavat osien yhteen ompelua.

5. Kiinnitä jalat ommeltuun vartalon osaan siten, että kääntäessä jalat tulevat oikein päin tontulle.

6. Kun jalat on kiinnitetty, ompele ympyrä ja "putki" toisiinsa kiinni 1 cm:n saumavaroilla. Käytä hakkeja apuna eli kiinnitä osat nuppineuloilla niin, että hakit ovat vastakkain.

7. Käännä ommeltu vartalo niin, että saumat ovat nurjalla puolella.

8. Kaada vartaloon riisiä niin, että tonttu pysyy hyvin pystyssä. Lisää riisin päälle vanua siten, että saat vartalon vielä solmittua kiinni. Solmi vartalo tontun "pään" kohdalta kiinni langalla tai ohuella nauhalla, joka on leikattu huovasta. 


9. Leikkaa tontulle sopivan kokoinen parta tekoturkisesta ja tee tontun nenä trikookankaasta ja vanusta joko neulaa ja lankaa tai kuumaliimaa käyttäen.

10. Liimaa kädet, parta ja nenä haluttuun kohtaan, siten että ne kuitenkin jäävät hatun alle.

11. Solmi hattu kiinni toisesta päästä ohuella leikatulla huopanauhalla ja laita hattu tontun päähän siten, että kädet ja parran alku peittyy. 

12. Nyt tonttu on valmis. Laita tonttu paikkaa, jossa se voi vartioida hyvin talon tapahtumia! :)
Jos haluat tehdä muun kokoisen tontun:
1. Suunnittele minkä kokoisen tontun haluat tehdä. Tontun vartaloon ja hattuun tarvittavat osat voi laskea sen mukaan: 
    • Päätä ensin minkä levyisen tontun haluat: käytä apuna jotain pyöreää esinettä (esim. lasia tai jälkiruokakulhoa) tai harppia. Piirrä ympyrä kangasliidulla huovalla ja leikkaa ympyrä huovasta. Mittaa nyt ympyrän halkaisija ja jaa halkaisija kahdella, jolloin saadaan ympyrän säde. Säteen avulla voidaan laskea minkä kokoinen toinen pala tarvitaan tontun vartaloon. 
    • Laske toisen palan koko: tarvitaan tietoon siis ympyrän piiri, joka lasketaan p = 2\pir, jossa r = säde. Tähän lisätään vielä saumavarat eli 2 cm. Esimerkiksi, jos ympyrän säde olisi 3 cm, laskettaisiin piiri näin 2*\pi*3 cm= 13,85 cm eli noin 13,9 cm. Lisätään tähän saumavarat 13,9 cm+2 cm = 15,9 cm. Palan korkeus ei ole niin tarkkaa, mutta sen tulee olla sen korkuinen, että sen saa solmittua kiinni. Esimerkiksi 3/4 osaa pituudesta on hyvä korkeus eli esimerkkitapauksessa korkeus olisi noin 12 cm.
    • Piirrä toinen vartalon pala huopaan (esimerkiksi 15,9 cm'*12 cm)
    • Laske tonttulakin koko: lisää vartalon mittoihin 2 cm. Tällöin hattu menee täytetyn vartalon päälle. Leikkaa haluamastasi huovasta pala lakkiin.
    • Hahmottele minkä kokoiset jalat ja kädet suunnittelemallesi tontulle sopisi. Piirrä kaksinkertaiseen huopaan kaksi jalkaa ja leikkaa. Piirrä kaksinkertaiseen trikookankaaseen kaksi kättä ja leikkaa.
2. Siirry aiemman ohjeen kohtaan kaksi. Pienimmille tontuille en ole itse tehnyt ollenkaan käsiä ja jalkoja, sillä mielestäni ne ovat suloisia hieman yksinkertaisempina. 


Kertokaa ihmeessä, jos teette ohjeella tontun ja huomaatte siinä jotain korjattavaa 
tai keksitte muita vinkkejä! :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti